Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 64/122 

Bredero Mavo adopteert monument

Leerlingen Bredero Mavo herdenken slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij Fokkermonument

Vrijdag 16 mei 2014 vond de herdenking plaats van de slachtoffers van de bombardementen op de Fokkerfabriek in Amsterdam-Noord. Bredero Mavo heeft het monument ter nagedachtenis van deze slachtoffers geadopteerd en schenkt in de lessen aandacht aan deze gebeurtenis. De herdenking wordt in samenwerking met het Historisch Centrum Amsterdam Noord georganiseerd.

Herdenking Fokkermonument
Bredero Mavo geeft in samenwerking met het Historisch Centrum Amsterdam-Noord lessen aan tweedejaars leerlingen rondom de gebeurtenissen van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Fokkerfabriek. De school heeft het monument geadopteerd en zal aansluitend op de lessen de slachtoffers jaarlijks herdenken. De herdenking vond plaats bij begraafplaats De Nieuwe Noorder in Amsterdam-Noord.  

                        

           Leerlingen (Lennox en Naouar) legden samen met mevrouw Van Berkum een krans

Vrijheid
Daar de school elk jaar bij het vak geschiedenis aandacht schenkt aan het thema wereldoorlogen, is het stukje historie dicht bij de school een rijke aanvulling op de behandelde lesstof. Leerlingen bewust maken van vrijheid en historie, ook heel dicht bij de school, is belangrijk. Daarom heeft de school het initiatief genomen om deze gebeurtenis met de herdenking in een breder perspectief te plaatsen. In de weken voorafgaand aan de herdenking wordt in een aantal lessen (Nederlands, mentorles, geschiedenis, gym) aandacht geschonken aan dit thema.

                

                  Aya (m2a) droeg een stuk voor uit een folder met ooggetuigenverslagen

Fokkermonument
Het is de bedoeling dat de school elk jaar de bombardementen herdenkt. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN). Het hoofddoel van dit centrum is het archiveren, ontsluiten en meer bekendheid geven aan de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Dit gebeurt onder meer via een jaarlijkse tentoonstelling en een tweejaarlijkse publicatie in boekvorm. Oud-directeur van de school en historicus Co Ariƫns is vanuit het centrum betrokken hierbij. Tevens zal voorzitter bestuurscommissie Coby van Berkum tijdens de herdenking een woord tot de leerlingen richten. Na het leggen van een herdenkingskrans bij het monument volgt een minuut stilte.

               

Bij het monument en na de minuut stilte werden de leerlingen toegesproken door een meneer die het bombardement heeft meegemaakt. Dit was voor iedereen een emotioneel moment. 

Voor meer foto's klik hier.

Stukje in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad is hier te zien.