Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 70/122 

Start vmbo Filmschool op Bredero Mavo

Afgelopen week was heel bijzonder voor de brugklassers van onze school. Alle 75 leerlingen hebben de eerste week van de vmbo Filmschool met veel plezier doorlopen. Zij maakten kennis met het ontwerpen van karakters, het schrijven van een verhaal en het maken van dialogen. Ook gingen ze voor het eerst zelf scènes opnemen. Onze school werkt twee schooljaren (zes projectweken) samen met Bekijk ’t om leerlingen enthousiast te maken voor kunst en cultuur. Bekijk ’t organiseert activiteiten om jongeren te bereiken en te activeren. Na de tweejarige samenwerking met Bekijk ’t krijgen onderdelen van de Filmschool een plek in het reguliere schoolprogramma.

Filmschool
De eerste klassers van onze school kunnen hun geluk niet op. Tijdens de les mogen ze – alleen tijdens de Filmschool lessen uiteraard – dansen, op stoelen staan en met iPads door de school lopen. De docenten van Bekijk ’t zijn echte scenarioschrijvers, filmmakers, regisseurs en acteurs die veel verstand van zaken hebben. Door direct alle theorielessen in de praktijk toe te passen, is leren voor de brugklassers leuker en gemakkelijker. Bekijk ’t zorgt ervoor dat iedereen in de les zijn/haar kwaliteiten kan laten zien. De mogelijkheden variëren van acteren en camerawerk tot regisseren en montage. Het project duurt twee schooljaren, waarvan Bekijk ’t alle zes de projectweken verzorgt. Na afloop van het project zullen er zelfgemaakte films van 10 minuten in bioscoop Het Ketelhuis worden vertoond. Ook verzorgt Bekijk ’t workshops voor de docenten van Bredero Mavo, waardoor de school het project zelf kan voortzetten.

Bekijk ‘t
De organisatie Bekijk ’t wil zoveel mogelijk jongeren bereiken en activeren op het gebied van kunst & cultuur. Dat doet ze door het ontwikkelen van workshops rondom theater, dans en film. De organisatie gelooft in de mogelijkheden van jongeren en probeert ze bewust te maken van wat ze allemaal kunnen. Bekijk ’t ontwikkelt alle lessen voor de vmbo Filmschool en maakt ze na afloop van iedere projectweek toegankelijk voor andere vmbo scholen die graag méér willen met film. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Informatietechnologie
De Filmschool op de Bredero Mavo sluit goed aan op het vak Informatietechnologie. Leerlingen zijn met de Filmschool constant in de weer met iPads om hun filmpjes op te nemen en te bewerken. Op deze manier leren ze op praktische wijze een goede basis voor ICT kennis te leggen. De Bredero Mavo is de enige school in Noord-Holland die het vak Informatietechnologie aanbiedt als examenvak. Vanuit dit vak worden verbindingen gelegd met de technologische ontwikkelingen die in het hedendaagse leven van jongeren een grote rol spelen. Leren omgaan met en zelf regie hebben over apparaten en programma’s als iPads en verschillende apps is daar een onderdeel van.

Voor meer informatie over de Filmschool, kijk op www.vmbofilmschool.nl. Lees hier de overige artikelen in Het Parool, Stadsblad Echo en Noord Amsterdams Nieuwsblad.