Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

volgende paginavorige paginaterug naar dashboardSchoolgids

 4/41 

2.1 Waar staan wij voor?

Communiceren en Ondernemen
Wie bij ons de opleiding doorlopen heeft, heeft straks een streepje voor. Wij hebben een duidelijke extra: de leerling ontwikkelt zich op het heel eigentijdse gebied van Communiceren en Ondernemen.
Ondernemen is in onze samenleving een belangrijke vaardigheid. Als ondernemend persoon kom je binnen je toekomstige beroep al snel op een hoger niveau omdat je initiatieven kunt nemen, verantwoordelijk kunt zijn en projectmatig kunt werken. Ook communicatie wordt in onze samenleving steeds belangrijker. Het is een vaardigheid die je nodig hebt bij het goed uit kunnen oefenen van je beroep. Je hebt een streepje voor als je goed kunt communiceren. Communiceren gaat immers over samenwerken, met anderen kunnen omgaan, jezelf kunnen uitdrukken, begrijpen wat anderen van je verwachten. Zo kun je goed functioneren, je doelen bereiken en invulling geven aan je kansen.
De focus van de Bredero Mavo ligt op de combinatie van Communiceren en Ondernemen. Deze twee vaardigheden versterken elkaar. Wanneer de leerling ze samen ontwikkelt, heeft hij/zij een uitstekende uitgangspositie bij alles wat men in de toekomst wilt bereiken.

Havo 3 en bovenbouw havo
Na de tweede klas kan de leerling op de Bredero Mavo de derde klas van de havo volgen. Hiervoor is een toelatingsprocedure die gedurende het tweede leerjaar besproken wordt met de ouders en leerlingen. Instromen in de vierde klas 4 kan daarnaast ook na het behalen van het mavo-diploma. De invulling van het onderwijs in de bovenbouw havo is beroepsgericht, waarbij de praktijk en theorie aan elkaar worden verbonden.

Tweetalig Onderwijs (TTO)
Wij bieden naast het reguliere programma tweetalig onderwijs (TTO) aan. Als de leerling hiervoor kiest is de voertaal bij een deel van de vakken Engels. Voor leerlingen is dit een unieke kans om zich verder te ontwikkelen in de Engelse taal. De mogelijkheden met TTO zijn zeer breed. Onze samenleving wordt steeds internationaler en daar komt TTO goed van pas. Ook hebben leerlingen een voorsprong bij een vervolgopleiding. TTO-leerlingen krijgen over vier leerjaren minimaal 30% van hun lessen in het Engels, de boeken en toetsen zijn wel in het Nederlands.

Extra vakken
Naast de reguliere vakken hebben we een aantal extra vakken en vaardigheden waar ook eindexamen in gedaan kan worden. Je krijgt ICT Media & Design waarbij leerlingen onder andere aan de slag gaan met mediawijsheid, MS Office pakket, programmeren, robotica, film, ontwerpen, 3D tekenen, gamemaker, video en beeld bewerken. Daarnaast krijgen de leerlingen ook tekenen. Ze maken een portfolio, krijgen kunstgeschiedenis en doen mee aan culturele activiteiten. Leerlingen leren omgaan met Photoshop, Illustrator en andere tekenprogramma’s, dit sluit mooi aan op ICT Media & Design.

Sportklas
De echte teamspeler die boven zichzelf uit wil stijgen en zijn grenzen wil verleggen kiest voor de Bredero Mavo Sportklas. De Bredero Mavo Sportklas start in het eerste leerjaar (sportklas) of in het derde leerjaar (LO2). De leerlingen volgen extra lessen lichamelijke opvoeding naast de reguliere lessen en zij doen in het derde en vierde leerjaar (school)examen in het vak LO2. Behalve het deelnemen aan sportactiviteiten, werken ze aan vaardigheden zoals samenwerken, organiseren en leiding geven zoals bijvoorbeeld het organiseren van een sportdag op een bassischool. Omdat we sport en bewegen erg belangrijk vinden staat LO (lichamelijke opvoeding) ook in de onderbouw met een ruim aantal uren op het reguliere lesprogramma.

Missie
De Bredero Mavo wil de leerlingen het best mogelijke algemeen vormend onderwijs aanbieden. Daarnaast zetten we in op het ontwikkelen van een set vaardigheden bij onze leerlingen op het gebied van Communiceren en Ondernemen. Hierbij kiezen we voor een integrale benadering: elk vak draagt bij aan de ontwikkeling van deze vaardigheden. Daarnaast stimuleren we op actieve wijze een leercultuur op onze school waarin sprake is van ondernemend en communicatief gedrag op alle niveaus. Leerlingen en medewerkers worden maximaal uitgedaagd, er is ruimte voor eigen initiatief.